Mystinen motivaatio, täällä se on!
Iso päätös on tehty; nyt alan kuntoilemaan, syömään terveellisesti ja nukkumaan hyvin! Alku menee hyvin, kaikki jaksetaan tehdä viimeisen päälle tarkasti, netistä löytyneiden tarkkojen ohjeiden mukaan. Annokset punnitaan, jokainen toisto lasketaan ja lenkille lähdetään säästä huolimatta. Mitäs sitten kun alkuinnostus on ohi? Asia kerrallaan ajaudutaan pois uudelta polulta, tulokset ei vastaa tavoitteita ja on liian rankkaa. Motivaatio on kadonnut ja tavoitteet unelmien rantavartalosta eivät näytä olevan lähelläkään. Kuulostaako tutulta? Alla vinkit motivaation ylläpitämiseksi!
Älä vaadi itseltäsi liikaa!
On lähes mahdotonta muuttaa kaikkea kerralla. Liian isot muutokset eivät vaan onnistu kerralla. Innostus on hyvä alku, valitse ensin yksi asia, jota lähdet työstämään. Pidä koko ajan ajatus, että vielä ei mennä täysiä, on varaa kiristää. Motivaatio on harjoiteltava taito, haasta sitä joka päivä, mutta älä liikaa.
Ota vastuu
Harmillinen totuus on se, että motivaatiota ei voi ylläpitää vain noudattamalla ohjeita. Hyvään alkuun pääset projektissa kysymällä neuvoa ja apua. Tiedon kerääminen on yksi tärkeä osa projektia ja mahdollistaa vastuun ottamisen. Vastuu omasta tekemisestä on otettava, ja siitä pitää olla ylpeä. Sisäinen hallintakäsitys on kriittinen motivaation ylläpitäjä. Unohda selitykset, ei ole aikaa, töissä kiire, lapset kotona, väsynyt. Sinä teet valinnat, ota vastuu ja koe vallantunne!
Järkevät tavoitteet
Kaikessa tekemisessä on todella tärkeää, että on järkevät tavoitteet. Tavoitteet kannattaa jakaa fiksuihin ja haastaviin tavoitteisiin. Haastavana tavoitteena saa olla se kuva siitä tikissä olevasta itsestänsä, mutta se ei saa olla ainut tavoite. (Tässäkin tosin on syytä huomioida mikä on oikeasti mahdollista, mitä tehdään kuvankäsittelyllä ja terveyttä vaarantavilla tempuilla.) Kannattaa jakaa haastava tavoite järkeviin tavoitteisiin ja alkaa suuntaamaan niitä kohti yksitellen.
Tavoite voi vaatia esimerkiksi, että painoa putoaa 20kg. Kannattaa tämä pilkkoa fiksuiksi tavoitteiksi, esimerkiksi 0,5kg viikossa. Tähän fiksuun tavoitteeseen tähdäten sitten kiristää tekemistä niin että tämä selkeä, mitattavissa oleva, fiksu tavoite toteutuu. Aluksi riittää varmasti liikunta, sitten siistitään ruokavaliota, ja ehkä jossain kohtaa tarvitaan varsinaista tiukempaa dieettiä.
Fiksujen tavoitteiden asettaminen voi olla haastavaa, jos ei tunne alaa hyvin. Tässäkin meidän Personal Trainerit auttavat mielellään. Laita viestiä niin pohditaan miten asetetaan fiksut tavoitteet ja miten ne saavutetaan.
Kysy miksi?
Kaikille tulee se hetki, kun tarvitsee motivaatiolleen vahvistustaan. Lenkille pitäisi lähteä, mutta keli on vähän kylmä, Salkkaritkin alkaisi puolen tunnin päästä. Kysy itseltäsi miksi? Kun olet saanut rakennettua itsellesi selkeän vision hyvinvoivasta ja sporttisesta itsestäsi, on helppoa kytkeä yksittäiset tehtävät siihen ja kasvattaa motivaatiota.
Kannusta kaveria
Yhteisön tukea ei kannata koskaan aliarvioida. Kannustavat kaverit kirittävät motivaatiota hienosti! Muista kuitenkin, että kun kannustaa ihmisiä ei kannata kannustaa luontaisia ominaisuuksia, vaan yrittämistä ja ahkeruutta. Oot tosi hienosti jaksanut käydä salilla. Mahtavaa että oot järjestänyt aikataulusi niin että ehdit urheilla. Pitäisikö laittaa seuraavaksi kuukauden liikkeeksi kaverin kehuminen salilla?
Muistakaa kuitenkin olla lempeitä itsellenne. On normaalia, että joinain päivinä projekti ei etene halutusti. Pitää vaan tunnistaa milloin tälle on oikea syy, ja milloin tekosyy.
Oikein motivoitunutta lopputalvea kaikille! Hienoa että jaksoit lukea loppuun asti
– Joonas Korpela