Valjasta tahdonvoima käyttöösi
Usein elämänmuutosprojekteissa päätetään kertalaakista aloittaa kuntoilu, lopettaa tupakointi ja alkoholi, aletaan syömään terveellisesti ja mahdollisesti vielä joku kiva uusi haastava harrastus. Kun muutokseen lähdetään tällä ajatuksella, on onnistuminen todella harvinaista. Ihminen ei pysty pitkää aikaa pakottamaan itseään tekemään mahdotonta määrää asioita. Aina kun pakotat itsesi tekemään jotain, käytät samalla tahdonvoimaa. Jokaisesta pakottamastasi teosta tai ajatuksesta tahdonvoimasi heikentyy. Tahdonvoimaa on meillä kaikilla käytössä rajallinen määrä päivässä. Tahdonvoimaa voi kehittää systemaattisesti käyttämällä sitä ja panostamalla fiksuun ruokavalioon.
Ruokailun merkitys
Termi aivoruokaa ei ole tuulesta temmattu nimitys. Gukoositaso on tärkeä tekijä tahdonvoimassa. Ihmisten tahdonvoima romahtaa jos elimistön glukoositaso laskee riittävästi. Tällöin elimistön ensimmäinen reaktio on makeanhimo. Karkkipussin syöminen toki auttaa asiaan, glukoosi oikein piikkaa ylös, mutta vain todella hetkellisesti. Lasku on niin raju, että syöksyn jälkeen tilanne on pahempi kuin ennen ruokailua. Syntyy uusi makeanhimo ja vielä vähemmän tahdonvoimaa vastustaa sitä. Tämän vuoksi ruuassa kannattaa panostaa matalan glykemiaindeksi ruokiin. Ja ihan rehdisti myöntää itselleen, että ennen ruokaa itseään on huomattavasti vaikeampi pakottaa tekemään asioita. Eikä niihin hetkiin kannata jättää tärkeitä päätöksiä.
Mihin tahdonvoimaa kannattaa käyttää?
Tahdonvoimaa kannattaa ehdottomasti käyttää joka päivä muodostamaan hyviä tapoja ja hylkäämään tai muokkaamaan opittuja huonoja tapoja. Kun tahdonvoimalla pystyt muodostamaan hyviä tapoja, ne hitaasti mutta varmasti siirtyvät osaksi sinun automaattista toimintaasi. Kun tapa on opittu, ei se parhaimmillaan vaadi lainkaan enää tahdonvoimaa. Muistatko vielä, kun lapsena solmit kengännauhat rusetille? Se vaati valtavasti tahdonvoimaa ja välillä se jäi kesken, tuli turhautuminen. Epäilen, että tänään et joutunut valtavasti pakottamaan itseäsi solmimaan nauhoja.
Hyviä juttuja, miten aloitan?
Älä aloita alussa kuvatulla tavalla, jaksat muutaman viikon ja asia kerrallaan repsahtaa takaisin vanhoihin kaavoihin. Mutta miltä kuulostaa, että vuoden päästä pystyisitkin toteuttamaan näitä kaikkia? Kaikki ovat toki yksilöitä, mutta tällä listalla kaikki saavat varmasti vuodessa rakennettua nipun hyviä tapoja, joilla nostetaan elämänlaatu aivan uudelle tasolle. Tarkkaile itseäsi ja tunnista koska tahdonvoima on lopussa, varaudu niihin hetkiin äläkä ole impulssien vietävissä. Hyvä valmiiksi tehty suunnitelma auttaa aina, vaikka tahdovoima olisi kuinka lopussa.
Tänään: Menet sänkyyn 8,5h ennen kun herätyskellosi soi. Viikonloppuna laitatkin saman hälytyksen päälle, ja nouset samaan aikaan kuin arkena. Joka päivä 8,5h ennen herätystä sänkyyn ja yrittämään nukkumista, ei kännykkää, ei TV:tä, vain unta.
Kuukauden kuluttua: Alat kuntoilemaan. Valitse laji mikä tuntuu sinusta luontevalta, tärkeintä on että lähdet liikkeelle kahdesti viikossa. Parasta olisi vielä, että rytmi olisi hyvin säännöllinen.
Kahden kuukauden kuluttua: Tarkastat ruokavaliotasi. Korjaa yksi huono asia, esimerkiksi huono aamupala, sokerijuomat, makeiset, leivonnaiset.
Neljän kuukauden kuluttua: Lisäät kuntoilua. Kehosi tarvitsee lihasvoima- ja kestävyysharjoitteita. Pyri saavuttamaan näistä molempia kolmella treenillä viikossa.
Puolen vuoden kuluttua: Ollaan vaikeassa pisteessä, nyt ollaan kasvatettu tahdonvoimaa ja saatu elämän perusteita kuntoon. Aika laittaa kasvatettu tahdonvoima testiin, luovu jostain paheesta: tupakka, alkoholi, uhkapelaaminen, TV, pelit, tiedätte kyllä mitä näitä on.
Seitsemän kuukauden kuluttua: Tarkastat ruokavaliotasi, missä muussa voisi olla parantamisen varaa? Saatko riittävästi proteiinia, syötkö säännöllisesti?
Kahdeksan kuukauden kuluttua: Lisää kuntoilua, monelle täysin riittävä määrä takaamaan jaksamisen arjessa on kaksi lihaskuntotreeniä ja kaksi kestävyystreeniä.
Kymmenen kuukauden kuluttua: On aika taklata seuraava pahe, tässä kohtaa jo varmasti tiedät mikä sen on
Vuoden kuluttua: Kaikki listalla olevat asiat ovat muodostuneet tavoiksi ja olet valmis lisäämään seuraavan hyvän tavan listaasi. Tai toki myös poistamaan häiritsevän huonon tavan. Lisättäviä hyviä tapoja löytyy vaikka kuinka paljon, ja yksi kerrallaan saat lisättyä ne osaksi elämääsi ilman, että joudut päivittäin pakottamaan itsesi tekemään ne.
Älä pelkää pyytää apua projektiin, kyseessä on kuitenkin elämäsi tärkein projekti! Nosteleman PT:t mielelään auttavat ja pitävät sinut liikkeellä projektissa.
Elä täysillä, älä piiloudu tekosyiden taakse!
– Joonas Korpela
Lähde: Willpower, kirjoittanut Roy Baumeister